Wednesday, April 11, 2018

Pokok Mulberi

Catatan Mulberi saya sebelum ini

Pokok mulberi bukanlah pokok yang asing di Malaysia. Asalnya dibawa masuk ke Terengganu untuk projek ulat sutera. Apabila kita dapat tahu kewujudan pokok ini maka ianya menjadi tanaman yang wajib ada setiap rumah. Ini kerana buah dan daunnya boleh dimakan. Buahnya boleh dibuat jem dan air jus manakala daun atau pucuknya boleh dimasak sebagai sayur. Selalunya saya masukkn daunnya dalam sup ayam. Sangat sedap.
Buah yang baru dipetik

Khasiat Buah Mulberi dan Daun
Buah mulberi mengandungi asid sitrik, dan vitamin c. Biji didalam buah mulberi mengandungi ureas. Daun mulberi mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Khasiatnya antaranya mengawal dan mengurangkan kolestrol dalam pembuluh darah, dapat mengurangkan tekanan darah tinggi dan kencing manis. Dapat membantu mengurangkan berat badan dan melambatkan proses penuaan, antioksidan dan yang paling bestyer bagi ibu-ibu yang menyusu, daun mulberi ini dapat meningkatkan produksi susu badan. Wah hebat bukan!

Secara saintefiknya, daun mulberi mengandungi beberapa ekstrak kimia seperti ecdysterone, inokosterone, lupeol, betasitosterol, rutin, moracetin, isoquersetin, scopoletin, scopolin, alfa, betahexenal, cis beta hexenol, cis lamda hexenol, benzaidehide, eugenol, lanaloolbenzyl alcohol, butylamine, acetone, trigonelline, cholin, adenine, copper, zinc, vitamin (a, b1, c dan karoten)dan amino, clorogenik, fumarat, folat, dan asam formyltetrahydrofolik, mioinositol dan phytoestrogen. Ha panjang kan sepatahpun tak faham.

Ulat Sutera
Seperti yang kita sedia maklum, daun mulberi ini adalah makanan istimewa ulat sutera. Katanya kalau ulat sutera tak makan daun ini maka ulat sutera ini tak dapat menghasilkan sutera yang baik.

Ulat sutera memakan daun mulberi - Sumber google
Ya betul.
Pokok ini bukanlah susah untuk ditanam. Baja apapun boleh diberikan terutama baja organik. Pokok yang saya tanam ini tidak diberikan penjagaan yang khas. Seingat saya tiada baja pon diberi. Ianya subur kerana berada diatas tanah tempat bakar sampah. 

Sepatutnya tanam pokok apepun haruslah dibaja. Jika ditanam didalam pasu haruslah dibaja sebelum pemangkasan.

Jenis Pokok Mulberi
Mulberi ini buahnya ada tiga warna, hitam, merah dan putih. Bentuk buahnya pula, ada panjang, gemuk (giant) dan ada saiz normal. Rasanya manis bila buahnya berwarna hitam dan masam bila warna merah. Untuk mulberi yang buahnya panjang, buah merah rasanya manis.
Mulberi jenis panjang - Gambar ambil dari google
Pokok mulberi yang saya tanam - panjang buah 2.5cm
Cara Penanaman
Terdapat 3 cara iaitu tut, keratan batang dan biji benih.

Di Malaysia cara penanaman yang paling popular dan praktikal adalah melalui keratan batang. Jarang kita dengar melalui tut dan apetah lagi melalui biji benih. Jika anda perasan bijinya sangat kecil.

Pokok mulberi boleh hidup di tempat yang banyak terima cahaya matahari. Ianya pokok beri yang boleh hidup dengan apajuga keadaaan. Kerat batangnya yang berwarna coklat (matang) dan direndam dalam pengalak akar. Cucuk kayu menyereng atau menegak dan masukkn separuh dari panjang keratan di dalam tanah atau pasu. Pastikan mata tunas tidak terbalik. Seminggu akan tumbuh tunas baru. 

Pembuahan
Kalau ikukan pembacaan, kita kena kerat batang (pangkas) dan keluar tunas baru dan terhasillah buah. Namun ada satu lagi cara untuk kita dapat buah yang lebat adalah membiarkan batangnya melentur sepanjang kurang atau lebih 8 meter tanpa memangkasan. Dari batang yang panjang itu akan terbit pucuk baru yang mengeluarkan buah.

Jika anda perasan, buahnya akan jadi banyak, lebat dan besar bila musim hujan.


Batangnya melentur dapat menghasilkan buah yang banyak
Ini sahaja perkongsian saya untuk pokok mulberi ini. Anda akan rasa teruja bila memetik mulberi yang lebat berbuah. Sambil petik sambil makan. Anda harus berhati-hati jika buah yang lambat dipetik dianya sudah busuk dan tidak elok. Kadang-kadang ada buah yang didalamnya ada ulat putih. Buah mulberi tidak masak sekali, jika anda ingin mengumpul, buah yang anda petik itu haruslah disimpan di dalam peti beku.  

2 comments:

  1. Pokok mulberi sangat mudah hidup. Khasiatnya juga banyak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. Tukang kebun ada berapa jenis pokok mulberi?

      Delete